Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen die in mijn mailbox terecht komen. 

Wat doen jullie aan socialisatie?

De pups worden groot gebracht volgens de “Badass” methode uit Amerika. Van dag 3-16 krijgen ze Early Neuroloigical Stimulation en Early Scent Introduction. Dit zijn allemaal kleine handelingen die er voor zorgen dat ze gestimuleerd worden en er hopelijk later voor zorgen dat ze beter met stress kunnen omgaan en in het algemeen zo stabiel mogelijk worden. Vanaf 3 weken, wanneer de ogen en oren open zijn, krijgen ze iedere dag “curriculum”. Vrij vertaald gaan ze iedere dag even kort naar een andere ruimte waarin ze aan nieuwe dingen kort worden blootgesteld. Dit mogen ze in een hun eigen tempo doen met steun van hun moeder (andere honden die de moeder helpen) en mij. Sommige pups denderen door alle nieuwe ruimtes, door alle nieuwe obstakels, geurtjes heen, andere moeten dat in etappes doen. Aan mij de taak om goed te observeren wie waar wanneer aan toe is en ze dus op maat te begeleiden. Hier zal ik zoals altijd zoveel mogelijk van filmen. Ook krijgen ze vanaf 3 weken regelmatig een “badje”. Geen natte douche, maar dan wordt iedere pup opgetild en met een vochtige doek overal even “gewassen”. Dit is om later de verzorging zo makkelijk mogelijk te maken. Ook worden iedere week hun nageltjes geknipt, kort een kammetje over hun vacht gehaald, oogjes en kontje vrij geknipt. 

 

Vanaf 2-3 weken (afhankelijk wanneer de oogjes goed open zijn) krijgen ze een eigen toilet in de werpkist. We leren ze zo vroeg mogelijk wat hun slaap / speelruimte is en waar ze horen te plassen en poepen. Hoe eerder je daar consequent mee begint, hoe sneller ze over het algemeen zindelijk zijn. Vanaf een week of 5-6  gaan we ze na ieder speel moment, slaaptijd en na het eten buiten zetten om hun behoefte te laten doen. Ook gaan ze auto rijden, in het begin alleen ritjes in de auto om aan het rijden te wennen, daarna maken we ook uitstapjes naar de stad/dorp, dierenwinkel, tuincentrum … eigenlijk alle plekjes waar pups welkom zijn. Ze gaan met elkaar in de puppy kar, maar zijn we daar aangekomen laten we ze er ook 1 voor 1 uit om aan het tuigje te leren lopen en zo al hun wereld te vergroten. Doel is om elke dag iets nieuws te doen, leuke speelmomenten te creëeren en ze daarnaast ook weer te leren hun rust te pakken in de ren waar maar weinig prikkels zijn. Slapen zullen ze altijd in de puppy ren in de woonkamer doen, maar als ze wakker zijn mogelijk ze uiteraard ook door de rest van de beneden verdieping lopen. Mijn andere honden zullen ze ook leren wat wel en niet oke is. Ik probeer altijd iedereen elke dag te laten zien wat we gedaan hebben en iedere pup in beeld te brengen. Maar net zoals bij mensen zijn sommige pups gek op de camera en zijn andere zeer handig in het ontwijken van de camera. 

Er zijn een aantal vaste bezoek momenten voor de families. Daarnaast krijgen we natuurlijk meer mensen over de vloer. Maar tussendoor is er ook een heleboel rust, want dat hebben pups nodig om alle indrukken die ze opgedaan hebben te verwerken. 

 

Mogen we zelf onze pup kiezen?

Kiezen in de zin van de pups zijn geboren en men zegt ik wil blauw bandje of roze bandje, nee. Ik open pas mijn wachtlijst voor een nestje wanneer de pups geboren zijn. Dan kan men in ieder geval de verdeling van geslacht zien en de kleuren die geboren zijn. Mijn meeste nestjes hebben een flinke mix aan het kleuren dus van te voren is het alleen maar speculeren wat er mogelijk uit gaat komen.  Als de pups geboren zijn en ze doen het goed, dan vraag ik men te reageren die interesse heeft. Dan moeten er een aantal pups zijn die passen bij de voorkeuren. Wil je het liefst een teefje en er is er maar 1, dan zeg ik nee. Wil je alleen een bruine en er is er maar 1 dan zeg ik nee. Er zullen namelijk met 7 weken echt verschillen in temperament zijn en ik vind dat wij mensen mogen zijn wie we willen zijn, maar onze pup ook. Heb je een pup die niet van drukte houdt en die zich afzijdig houdt als er een familie met 4 kinderen op bezoek komt, dan voel ik me echt niet prettig die pup daar te plaatsen ook al zou dat voorkeur nummer 1 zijn. Geeft iemand aan graag een rustige hond te willen maar voorkeur ligt bij de drukste van het nest, dan gaat dat ook niet matchen. Ik hoor vaak van mensen dat ze wachten bij bezoek op de “klik”. Maar bij ieder bezoek moment zijn het altijd de zelfde pups die meteen bij iedereen vooraan staan. Dat is niet anders bij ons mensen:) Ga je naar een verjaardag dan zijn het altijd dezelfde die het hardst praten, meteen vooraan staan… maar dat wil niet zeggen dat degene die als tweede komt, niet net zo leuk is. 

Ik luister uiteraard naar opgegeven voorkeuren, ik wil ten slotte dat men blij is (9-10 pups gaan naar families die een tweede nemen of naar hun familie / kennissen kring) maar ik wil dus zeker ook dat mijn pup ergens komt waarvan ik zeg “ja dat past mooi”. 

 

Is de maat / vacht met zekerheid te voorspellen?

Nee, niet helemaal. Het blijft van oorsprong een mengeling van rassen. Tegenwoordig kan ik het heel redelijk voorspellen omdat de meeste honden al generaties van mij zijn /bij mij wonen. Maar er zijn soms uitschieters naar boven of onder. Net als broers/zussen bij mensen. Als pups in het nest groter of kleiner zijn met 8 weken dan ik had verwacht, zal ik dat uiteraard altijd melden. Maar hoe ze uiteindelijk exact uitgroeien blijft ook de natuur. 

 

Zijn de ouderhonden gekeurd?

Uiteraard. Heupen/ellebogen/Patella’s, hun ogen worden ieder jaar officieel gekeurd bij een geregistreerde oogarts (Ecvo onderzoek), ze hebben een DNA profiel en zijn genetisch getest bij Embark of Combibreed. 

 

Krijgen de pups een stamboom mee?

Omdat deze kruising nog geen officiële vereniging heeft, kan ik alleen een afstammingsbewijs van ouders, grootouders meegeven. 

 

Zijn deze honden hypoallergeen?

Nee, dat bestaat niet. Er kunnen vrij veel mensen met een allergie voor honden wel tegen deze honden. Hoe dat kan, dat weet ik niet. Bij een fokker is een allergie niet te testen. Dat komt omdat de meeste fokkers meerdere honden in huis hebben. Het is een enorm verschil of mensen met allergie geconfronteerd worden met 1 hond die allerlei allergenen in zijn vacht draagt (huisstofmijt, pollen) of een hele roedel. Mensen met een behoorlijke allergie zullen dus altijd enige reactie bij mij thuis hebben. 

 

Hoe kunnen we op de wachtlijst komen?

Ik hou momenteel geen wachtlijst bij. Dit komt omdat vaak mensen redelijk specifieke voorkeuren hebben, mijn teefjes meestal “alle kleuren” krijgen en de lijst dan te ingewikkeld wordt. Plus, ik wil de vrijheid hebben om van combinatie te wisselen of ook teefjes over te slaan. Wanneer de pups geboren zijn, goed groeien, dan laat ik weten op fb en hier op de website onder beschikbare pups, dat het nestje geboren is en dat men zich kan inschrijven. Het is niet wie het eerst reageert, ik kijk terug of men al eens contact heeft gezocht en deze families hebben voorrang. Vandaar wel de optie om de interesse pagina in te vullen, dan kan ik je altijd terugvinden.